Działanie stacji zmiękczania wody

Usługi i przemysł

Działanie stacji zmiękczania wody

Opublikowane dnia14 maja 2018 0

Woda jest substancją, którą spożywamy najczęściej. Czasami w postaci naparów takich jak herbata, czasami w owocach. Woda jednak często zawiera substancje i jony, które mogą być trudno przyswajalne przez niektóre osoby, które są wyczulone na obecność takich cząstek.

Duża potrzeba powstawania stacji zmiękczania wody

stacja zmiękczania wodyWodę pijemy zawsze kiedy jest np. bardzo gorąco. Często jednak woda zawiera różnego rodzaju zanieczyszczenia. Są one usuwane w procesie uzdatniania wody. Jednak i woda zdatna do picia może zawierać jony, które przez niektóre osoby są trudno przyswajalne. Jony te świadczą o twardości wody, a ich usuwanie nazywa się procesem zmiękczania wody. Zmiękczanie wody to nie tylko zmniejszanie napięcia powierzchniowego, ale przede wszystkim usuwanie jonów – kationów magnezu i wapnia, które są wynikiem rozpuszczenia w wodzie ich soli. Są to jony pierwiastków, które przez niektórych mogą być trudno przyjmowane w tej formie, dlatego stosuje się ich usuwanie. Skutecznie odbywa się to w wyspecjalizowanych stacjach, które są do tego przeznaczone. Stacja zmiękczania wody usuwa jony magnezu i wapnia, wypierając je jonami sodu, które nie powodują aż tak dużego twardnienia wody w sensie fizykochemicznym. Woda taka jest wzbogacona w kationy sodu, jednak są one dużo lepiej przyswajalne dla większości osób. Jony wapnia i magnezu są oczywiście potrzebne organizmowi, ale niestety niektórzy nie mogą ich przyjmować w postaci cząstek zawieszonych w wodzie, dlatego zmiękczanie wody jest tak ważne.

Jakość wody przez nas spożywanej ma duże znaczenie. Istotne jest nie tylko to, żeby woda była oczyszczona z zanieczyszczeń i mikroorganizmów, ale także aby była odpowiednio zmiękczona, czyli pozbawiona jonów magnezu i wapnia, ponieważ nie każdy organizm je toleruje.